Get Adobe Flash player

BERGAMOTKA - ulubiony owoc perfumiarzy

Nazwa bergamota być może niewiele Ci mówi. Jak się jednak szacuje, około jednej trzeciej damskich perfum i połowy męskich wód kolońskich zawiera olejek uzyskiwany z tego owocu.

Bergamota jest wiecznie zielonym drzewkiem cytrusowym. Kwitnie wiosną, a późną jesienią lub wczesną zimą dojrzewają jej gładkie żółtozielone owoce, mniej więcej wielkości pomarańczy. Sporo fachowców uważa bergamotę za krzyżówkę, a jej pochodzenie jest dość zagadkowe. Drzewo to nie rośnie dziko i nie można go wyhodować z nasienia. Żeby je rozmnożyć, ogrodnicy szczepią pędy bergamoty na drzewach podobnych gatunków, takich jak limeta lub pomarańcza gorzka.

Ekstrakt bergamoty posiada niezwykłe właściwości, które wykorzystują kreatorzy perfum. Łączy i utrwala różne zapachy, tak by tworzyły niepowtarzalny bukiet, a ponadto każdej kompozycji nadaje nutę szczególnej świeżości.

Żółtozielony olejek bergamotowy pochodzi ze skórki owocu. Tradycyjna metoda pozyskiwania go polegała na przecięciu bergamoty na pół, wybraniu miąższu i wyciśnięciu olejku ze skórki na naturalną gąbkę. Aby otrzymać pół kilograma olejku, trzeba było zużyć około 100 kilogramów owocu. Obecnie robi się to w prasie, która za pomocą tarcz i wałków ściera skórkę z całych owoców.

Dla koneserów bergamota to słowo wręcz magiczne. Jej nutę zapachową można odnaleźć w zapachach Oriflame takich jak:

KWAS HIALURONOWY wiąże cząsteczki wody wewnątrz naskórka, dzięki czemu wyraźnie wygładza zmarszczki.

Jak to działa?

Cząsteczki kwasu hialuronowego o małej masie molowej łatwo przedostają się do krwi i sięgają do najgłębszych warstw skóry. Odbudowują wilgotność skóry.

Gdy naskórek jest wystawiony na działanie czynników atmosferycznych, lub np. klimatyzacji, ulega wysuszeniu i traci swe właściwości ochronne. Wówczas przez otwarte mikroskopijne pęknięcia przedostaje się  gorąco i zaczyna rozkładać cząsteczki wody usytuowane w głębszych warstwach skóry. Stan skóry ulega znacznemu pogorszeniu, a ona sama szybciej się starzeje.

Cząsteczka kwasu hialuronowego przyciąga ilość wody większą od siebie o 200 razy oraz nie pozwala utracić tej wody z organizmu. W taki sposób przywraca wilgotność skóry oraz jej elastyczność. Drobne zmarszczki mimiczne wygładzają się, stan skóry bardzo się poprawia – nawet wtedy, gdy jest ona wystawiana na działanie słońca lub wiatru.

Kwas hialuronowy jest składnikiem aktywnym wielu kosmetyków Oriflame, zwłaszcza kremów do twarzy. Spotkasz go m.in. w : Time Relax kremie pod oczy Oriflame (18435), kremie na noc Ecollagen [3D+] (20213), skoncentrowanym serum Oriflame Diamond Cellular (20274), kojącym kremie Oriflame Pure Nature z organicznymi ekstraktami z jagody i lawendy (15957), serum Ecollagen [3D+] (18893).

…Czytaj więcej o Kwas Hialuronowy na Wikipedia.pl

Jagody kolcowoju zwyczajnego

- inaczej owoce goji lub jagody SZCZĘŚCIA

Słyną z niezwykle korzystnego oddziaływania na naszą skórę. Skutecznie chronią ją przed zanieczyszczeniami powietrza i niską temperaturą.

Jagody szczęścia zawierają potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów. W skład owocu wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów oraz dwadzieścia jeden mikroelementów.

Co o kolcowoju mówią zielarze? „Jest głównym chińskim ziołem tonizującym. Tradycyjnie uważa się, że kolcowój jest zielem przedłużającym życie. Chińscy zielarze dzięki jego stosowaniu mieli żyć aż 252 lata. Obecnie zarówno jagody, jak i korzeń mają szeroki zakres zastosowania w medycynie. Jagody kolcowoju chińskiego stanowią bardzo bogate źródło karotenoidów (więcej od marchwi), witaminy C, flawonoidów, witamin B1, B2, B6 i E oraz aminokwasów, polisacharydów, kwasów tłuszczowych i minerałów. Spośród nich polisacharydy odpowiedzialne są za usprawnienie działania układu odpornościowego. W jagodach kolcowju chińskiego występuje imponująca ilość zeoksanyny – karotenoidu odpowiedzialnego za ochronę plamki żółtej siatkówki. Stężenie zeoksantyny w jagodach kolcowoju chińskiego jest czterdziestokrotnie wyższe, niż w uważanej za jej najbogatsze źródło żółtej kukurydzy. Zawartość białka w tych jagodach jest zbliżona do ilości występujących w pyłku pszczelim. Jagody kolcowoju chińskiego zawierają ponadto specyficzny polisacharyd (Lycium Barbarum Polisaccharide), który wykazuje działanie protekcyjne oraz naprawia uszkodzone struktury DNA. Ochronę DNA komórkowego zapewnia również wysokie stężenie karotenoidów oraz innych antyoksydantów oraz stymulacja wytwarzania w organizmie naturalnych enzymów antyoksydacyjnych.

Występują w serii Oriflame Pure Nature edycja zimowa: krem (17356), mleczko 2w1 (17355), balsam do ust (17357)

Od czego zaczyna się zmarszczka? – Od JEDNEJ niepracującej komórki.

Po 4o+ roku życia komórki słabną, produkują mniej kolagenu i elastyny, w skórze powstają głębokie zmarszczki. Najlepiej do działania pobudzają skórę PEPTYDY, związki podobne do białek, o mniejszej masie cząsteczkowej i podobnej wartości odżywczej. Są wśród nich oligopeptydy i polipeptydy.

Jaki wpływ mają peptydy na skórę?

  • Peptydy, budulec kolagenu i elastyny, zwiększają produkcję fibroblastów (tworzą podporę skóry: kolagen i elastynę. Ich siatka musi być uporządkowana i silna).
  • Bez nich brak kolagenu i elastyny, więc rusztowanie skóry nie jest mocne.
  • Peptydy też wysyłają do fibroblastów sygnał, aby tworzyły nowe włókna i pomagają starszym włóknom w rewitalizacji.
  • Polipeptydy wzmacniają także płaszcz ochronny skóry zapobiegając działaniu szkodliwych czynników zewnętrznych.

Peptydy znajdziesz m.in. w serii Oriflame Optimals BioMaximum+: krem na dzień 16977, krem na noc 16978.

W kosmetykach Oriflame znajdziesz także nową opatentowaną technologię, tzw. – kompleks trójpeptydowy TM – aktywnie zwiększa produkcję kolagenu w skórze. Dostępny w serii Ecollagen: krem na noc 20213, i serum 3D – kod 19893.

-ARNIKA-

Wyciąg z jej kwiatów wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia i łagodzi podrażnienia. Ma również działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Z tych powodów stosuje się go do produkcji kosmetyków przeciwzapalnych, kojących i regenerujących.

W Oriflame występuje w serii Pure Nature: aloes i arnika z wyłącznie organicznymi ekstraktami. Patrz: kojący krem do twarzy 18920, tonik 18919, żel do mycia 18918, a także skoncentrowany krem odżywczy do rąk 17305

RUMIANEK – pod nazwą tą kryje się  zarówno rumianek pospolity, jak i rumian rzymski.

Jego drobne, niepozorne kwiatki kryją w sobie niezwykłą moc.  Ekstrakt z rumianku zawiera chamazulan – substancję o wybitnie kojących i przeciwzapalnych właściwościach oraz bisabolol, któremu przypisuje się działanie przeciwalergiczne. Dzięki nim jest znanym dla przemysłu kosmetycznego składnikiem.

Ma wiele fantastycznych właściwości, m.in.:

  • łagodzi podrażnienia,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wyraźnie zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia,
  • przynosi skórze ukojenie,
  • zapewnia uczucie świeżości,
  • regeneruje, goi,
  • relaksuje i uspokaja.

Często występuje w kosmetykach dla dzieci i do pielęgnacji skóry podrażnionej. W kosmetykach Oriflame znajdziesz jako składnik m.in. ujędrniających podkładów Giordani Gold i pomadek Triple Core.

-WINOGRONA-

Winogrona to koktajl witaminowo-energetyczny dla skóry. Składają się głównie z wody i cukrów. Mają dużo witamin (B, C, D, E, PP) i mikroelementów (bor, wapń, magnez, żelazo, miedź, potas), dzięki czemu dotleniają i odtruwają skórę. Olejek z pestek zawiera cenne dla skóry nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednak największa siła winogron to polifenole. Dlaczego?

POLIFENOLE – to przeciwutleniacze, które chronią przed słońcem, zanieczyszczeniami, spalinami i dymem tytoniowym. Są skuteczną bronią przeciwko wolnym rodnikom, odpowiedzialnym za starzenie się skóry. Kosmetolodzy odkryli, że winogrona są skuteczniejszą, niż witaminy C i E, bronią w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia się i są przyczyną wielu chorób. Pomagają zwalczać ich nadmiar, z tego powodu wyciąg z winogron jest częstym składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych.

Winogrona zawarte w kosmetykach Oriflame pochodzą z upraw superekologicznych, w których nie stosuje się nawozów sztucznych – syntetycznych, ani chemicznych środków ochrony roślin, np. pestycydów, które coraz częściej podejrzewa się o działanie szkodliwe dla zdrowia. Organiczne winogrona rosną i dojrzewają tak, jak tego chce natura.

W skład serii winogronowej Oriflame wchodzą: • żel do mycia twarzy (10627), krem dzienny (10630), krem nocny (10628), maseczka złuszczająca (10629). Winogrona znajdziemy również w innych kosmetykach Oriflame: - mydełku Nature z winogronami i jeżówką (16550), żelu pod prysznic Nature z winogronami i jeżówką (16536), kremu do ciała z antyoksydantami (16534).

ALOES (Aloe Vera) -

Zalety aloesu znane były już starożytnym cywilizacjom – zostały odkryte w Egipcie. W każdym stuleciu, na każdym kontynencie i w każdej kulturze aloes i jego właściwości przyciągał uwagę. Już dawniej stosowano go do pielęgnacji skóry, wykorzystywano w lecznictwie i kosmetyce. Dziś doceniane są na całym świecie. Czasy nam współczesne to prawdziwy renesans i ponowne odkrycie aloesowych zalet.

Sekret aloesu to bogaty koktajl substancji odżywczych, które nawilżają, koją i zmiękczają skórę. Aloes łagodzi podrażnienia nawet wrażliwej skóry i poprawia jej ogólną kondycję, zapewniając zdrowy wygląd.

Soczysty miąższ z liści aloesu zawiera 140 substancji biologicznie czynnych, o niezwykłych właściwościach leczniczych i odżywczych. Ma właściwości gojące, kojące i antyseptyczne, poprawia ukrwienie skóry i ją nawilża. Przyspiesza gojenie ran i regenerację naskórka. Stosowany zewnętrznie nawilża i odżywia skórę, działa łagodząco na podrażnienia.Oprócz wielocukrów zawiera: aminokwasy, enzymy, witaminy, związki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, saponiny i biostymulatory.

Aloes zawarty w kosmetykach Oriflame pochodzi z organicznych upraw, dzięki czemu jego naturalne, dobroczynne właściwości są w pełni zachowane. Aloes znajdziesz w: serii Aloe Vera (kojący krem do twarzy 18920), żelu do usuwania skórek, mydle w płynie z serii Nature (kod 4206), żelu do golenia Men, piance do golenia Men, pomadce Lip Love a nawet korektorze Oriflame Beauty (kod 11426-8)

Dla zdrowia i urody: IMBIR – przyprawa, lek, kosmetyk.

Zarówno świeży korzeń imbiru, jak i suszony, mielony, jest dostępny powszechnie w naszych sklepach. Dzięki niemu możemy leczyć nudności, przyprawiać miłosne potrawy i ujędrniać skórę, lub… oczarowywać zapachem.

Imbir jest cenionym źródłem potasu, magnezu, miedzi, manganu i witaminy B6. Badania wykazały, że drzemie w nim olbrzymi potencjał zdrowotny, ponieważ przyprawa ta ma działanie zarówno antyoksydacyjne, antywirusowe, jak i antyzapalne. Stosowany w kosmetyce olejek z imbiru pobudza krążenie. Stosuje się go zazwyczaj w preparatach wyszczuplających i modelujących, gdyż pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Imbir walczy skutecznie z cellulitem.

Pełen egzotyki zapach imbiru stanowi bazę wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem), i dodaje mocy również męskim kosmetykom.

W kosmetykach Oriflame imbir występuje m.in. w: 7169 Rewitalizującym szamponie z limonką i imbirem, 18483 Złuszczającym scrubie Swedish Spa, 18484 Regenerującym krem do rąk na noc Swedish Spa, 18765 Odżywczym olejku Swedish Spa, 11091 Balsamie do ciała z limonką i imbirem, 14614 Kulkowym dezodorancie antyperpiracyjnym z limonką i imbirem, 13388 Żelu pod prysznic Discover- Oriflame Phuket Exotic Paradise, 4205 Mydłach Nature - w mydełku z limonką i imbirem, 4204 Żelu pod prysznic Nature - w żelu z limonką i imbirem, 13389 Scrubie do ciała Oriflame Discover- Phuket Exotic Paradise

OLEJEK Z JOJOBY – cenne właściwości pielęgnacyjne.

Otrzymywany w 100% z nasion Simondsia californica – krzewu rosnącego w Kalifornii i Meksyku, uprawianego także w USA, z pierwszego tłoczenia na zimno. Nie jest odbarwiany i deodoryzowany (pozbawiany zapachu). Olej o dużej trwałości i odporności na utlenianie, o znakomitych właściwościach natłuszczających i odżywczych.

Olej jojoba jest przezroczysty, ma kolor bursztynowy oraz przyjemny, lekko orzechowy zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Po schłodzeniu matowieje i twardnieje.  Olej ten zawiera skwalen, wyższe alkohole, kwasy tłuszczowe (palmitynian cetylu), fitosterole, witaminę E i F.

Dobrze się wchłania. Stosowany w wysokiej klasy kosmetykach: kremach, lotionach, odżywkach i balsamach do włosów. Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. W kosmetykach Oriflame m.in. jako główny składnik całonocnej terapii odżywczej do włosów HairX.